nem alvás #00030

Ismered azt az állapotot, amikor este elalszol, majd pár óra múlva váratlanul felébredsz? Lehet ez felriadás (és ha mázlid van, akkor klassz dolog sülhet ki belőle https://egymagusnaploja.hu/atjaro-00022/), vagy csak
– egyszerűen mintha reggel lenne – kinyitod a szemed, és már nem alszol vissza. Forgolódsz, olvasol, zenét, rádiót, podcastot hallgatsz, elindítod az aktuális sorozatod következő részét, olyan pózban próbálsz feküdni, amiben nem szoktál, és már a jógaórán tanult légzést is beveted. Sikertelenül. A legrosszabb, hogy ez több éjszakán keresztül tart. Tulajdonképpen pár nap után annyira kifáraszt, hogy végül belezuhansz egy álomba, és végre kialszod magad.

Aztán telik az idő, elfeledkezel az egészről, amíg egy ártatlan éjszaka újra jelentkezik az ismeretlen háborgató. Újra kezdődik a folyamat, és a legtöbb, amit sokadik próbálkozásra elérhetsz, hogy kialakítasz egy rutineljárást magadnak az ilyen, egyre gyakrabban visszatérő esetekre. Ezt alkalmazva valamennyi idő múlva mégis valahogy vissza tudsz aludni…legalább egy kicsit még pihenve az ébresztőig.

Tudod mi ez és hogyan működik?

Nagyon valószínűleg sokat ülsz nap közben, hiszen szellemi munkát végzel, azaz egy irodában töltöd a napjaid nagy részét. Nincs fizikai terhelés rajtad, de a munkád, és valószínűleg az életed miatt is pöröx. Dolgozol, alkotsz, intézkedsz, és mivel egyre inkább tele vagy energiával, ezért azok elő akarnak törni, utat keresnek maguknak. Arrafelé mennek, amerre mehetnek, arrafelé, ami működik, ami jár, ami aktív. A tested lenne az? Nem. Az izmaid? Dehogy. Az agyad az.
(Tudtad, hogy az agy az energiabevitel akár harmadát is (f)elhasználhatja?)

Egyre többet használod, egyre inkább gondolat alapúvá válsz. Ahogy egy sportoló teste a sok edzéstől megizmosodik, úgy az agyad is egyre kondícionáltabbá válik, és mivel élvezed ezt a működést, észre sem veszed az átalakulást. Viszont – ahogy az izmoknál is –, ha használod, ha terheled, akkor utána épül, fejlődik. Ahogy egy nagy futás, egy rendes edzés után is órákig csak piheg az ember…szóval amikor este lefekszel és próbálnál aludni, nem fog menni. Nem tudod kikapcsolni az agyad. Sokmillió szinapszis épül, fejlődik a szürkeállomány, hiszen ezen dolgoztál napközben.

Te meg aludnál. Mit csinálsz ilyenkor? Azt, amit eddig is, elkezdesz gondolkodni, hogyan tudnál aludni, olajat öntesz a tűzre. Minden egyes újabb gondolatod csak tovább taszít oda, ahonnét menekülni próbálsz.

Mi a megoldás?

Az egyensúly.
Irányítsd máshogy az energiáidat. Gondolkodj kevesebbet, mozogj többet. 
Azt mondod nincs rá időd? Nem tudod megoldani?
Akkor nem marad más, mint
a https://egymagusnaploja.hu/meditacio-00031.

Megosztás