csak de nem #00053

Tanulni, fejlődni mindig hasznos, eredményes és kifizetődő. Különféle módszereket és eszközöket vethetünk be azért, hogy élmény is legyen. Amiről most olvasni fogsz, sajnos nélkülözi ezt a tulajdonságot, cserébe – mint általában a nem túl örömteli módon megtanult dolgok – gyors és hatékony változást, azaz fejlődést hoz, ahogy ezt már ismered az Egy mágus naplójából.

Először ismerkedjünk meg, a címben szereplő szavakkal. Ezeket rendszeresen használjuk beszédünkben, egy nap során is megszámlálhatatlanul sokszor.

Vajon tudjuk, hogy mit jelentenek? Még inkább, hogy milyen erővel, milyen hatásmechanizmussal bírnak? Vizsgáljuk meg őket közelebbről!

Elég csak annyit mondanom, hogy…folytatnom sem kell. Az agyunk a csak szót meghallva egy olyan működést ránt elő, ahol a mondat második felében elhangzó szavakat, mondatrészt elkezdi kiegészíteni. Ez természetes, hiszen a csak szóval csökkentjük, levágjuk a teljes mondanivalónkat.

Igen, de! Az egyik kedvencem. A de szó elhangzásakor egy erősebb művelet indul el. Egész egyszerűen, a de szó előtti részt kidobja az agyunk. Mindegy mi hangzott el, mindegy mennyire volt kedves és nyájas, a de szó mindent megváltoztat.

Nem tudom, hogy van ez. Nem szeretek erről beszélni. Nem azt akarom mondani, hogy ez mind mennyire érdekes.
Nyugalom, ez most egy játék volt! Egyszerűen a nem szó nem létezik. Próbáld csak ki! Olvasd el újra ezt a bekezdést úgy, hogy kitakarod a mondatok elején a nem szót.

A nem szó, nem arra szolgál, hogy nemet mondjunk. Azt nem is lehet, egyszerűen az univerzum működtető erői között nincs, nem létezik ilyen lehetőség. (Ebből a posztból tudjuk, hogy a rombolás is egy építés https://egymagusnaploja.hu/felmaszni-a-hegyre-ujra-es-ujra-00044/). A nem szó valódi jelentése a tagadás helyett inkább egy lassítás, bizonytalanság.

Ha már játék. A nem szó valódi megértéséhez a következő gyakorlat segített hozzá. Előre szólok, hogy ha jól csinálod, borzasztóan idegesítő lesz. Onnét tudod, hogy megértetted a gyakorlat lényegét, azaz megtanultad, hogy düh helyett már csak egy mosoly jelenik meg rajtad, csupán a nem szó gondolatára.

A feladat:
Beszélj úgy valakihez, hogy 5 percig nélkülözöd a nem szó használatát.

Megosztás