gyógyulás #00051

Gyógyulni nem csak akkor kell, ha valami baj történik. A folyamatos gyógyulás életünk része. Gondold csak végig. Minden egyes lélegzettel friss, (jó esetben) tiszta levegőt szívunk magunkba, és a számunkra felesleges széndioxidot kilélegezzük. A gyógyulás életünk minden pillanatában jelen van.

Egyáltalán mi a gyógyulás és a fájdalom között a különbség?

Nincs különbség, ugyanaz történik mindkét esetben. Valami megváltozik. Azért különböztetjük meg mégis két külön szóval, mert a változás iránya más, de a lényeg ugyanaz:

Vegyük észre. A fájdalom változás. A gyógyulás is az.

Az előző írás alapján (https://egymagusnaploja.hu/fajdalom-00050/) nem az ujjunk fáj, hanem a változás. Az addig megszokott, látszólagos boldogság megváltozása, elvesztése az, amit fájdalomnak nevezünk – vagy éppen gyógyulásnak.

„Na tessék, most nem fogok tudni gitározni, mert megvágtam az ujjam!”

Oka van, hidd el. A legjobb, amit tehetsz, hogy felismered és tudatosítod magadban azt, amit történt. A gyógyulás felé vezető úton a legfontosabb megkülönböztetni mi fáj, és mi gyógyul. Erre van egy nagyszerű praktikám.

Ami tényleg fáj, ott nem tudunk megszólalni, jönnek a könnyek, vagy akár egy fél éjszakát töltünk a WC-n. Azt nem kell magyarázni. A gyógyulásnál pedig olyan mintha fájna, de mégis legyalogolunk másfél órát, egész nap panaszkodunk róla, mégis tesszük a dolgunkat közben.

Amikor felismertük a valódi fájdalmat, a legfontosabb teendőnk, hogy kezeljük, azaz elindítsuk a gyógyulási folyamatot. Ehhez megfigyeléseket kell végeznünk, hogy megértsük az üzenetet, amit a fájdalom váltott ki:

– mikor és hol történt az esemény?
– milyen körülmények között?
– kivel voltál éppen?
– melyik testrészed érintette?

A legfontosabb, hogy megtaláld magadban – és ez mindennek a magva – azt, hogy mi volt a kiváltó ok?

A gyógyulásod ezekre a kérdésekre adott válaszod lesz.
Minél előbb találod meg a választ, annál gyorsabb lesz a gyógyulás. Minél inkább ezzel foglalkozol, annál előbb múlnak el a sebek.

Minden törekvés, ami külső források felé irányul, csak hátráltatja a gyógyulásod. Bevehetsz egy fájdalomcsillapítót, de csak eltolod magadtól a lehetőséget. Elmehetsz orvoshoz, panaszkodhatsz másoknak, de a válasz mindig benned van.

Figyelj befelé, figyelj magadra.

Megosztás