kalória #00082

A kalória szóról valószínűleg a diéta és a fogyókúra jut az emberek eszébe. Rendes vidéki embernek pedig a kazán teljesítménye. 

A kalória egy tudományos (azaz mérhető) dolog, kifejezés, és az ételeink, italaink energiatartalmát mutatja meg. Továbbá minden kalória kimutatáshoz tartozik egy táblázat, hogy az adott 100 g-ra vagy 100-ml-re vonatkoztatott energia hogyan áll össze fehérjéből, szénhidrátból és zsírból. 

Sajnos azt nem tudja mérni a tudomány, hogy az adott tápanyag mennyire természetes, hány százalékban bio – pont, ahogy a szeretetet sem. Fogalmunk sincs, hogy távol az autópályától, a szabad ég alatt nőtt a termék, a nap alatt, vagy egy üvegházban, mesterséges tápanyagokkal és fénnyel. 

Ahogy azt sem tudjuk, hogy a feldolgozás és előállítás során mennyire roncsolták szét és alakították át az eredeti alapanyagokat. Tudod, mint amikor nagy betűkkel hirdetik egy terméken, hogy mangós, aztán amikor megnézed az összetevők között, akkor derül ki, hogy 0,8%-a mangó, az is sűrítményből.

Nemrég úgy adódott, hogy egy McDonald’s-ban kellett étkeznem, nem volt más lehetőség. Az étrendem miatt egy kertész salátára esett a választásom. A McDonald’s büszkén hirdeti a weboldalán, a mobil alkalmazásában, és a tálcán található papír alátéten ételeinek kalóriatartalmát. Miközben falatoztam a salátát, volt időm elmerengeni a számokon. 

A következő matek jött ki: 

– egy kertészsaláta energiaértéke 26 kcal (109 kJ) 
– egy Big Mac energiaértéke 531 kcal (2219 kJ) 
– egy felnőtt napi energiaszükséglete 2000-2500 kcal (kilokalória) vagy 8000 kJ (kilojoule) 

azaz egy felnőtt napi energiaszükségletét (számoljunk 2200 kcal-val) 4,1 Big Mac vagy (most kapaszkodj) 84 kertészsaláta fedezi. 

Gondolj bele. Egyszerűen nonszensz! 

Nincs az a felnőtt – és itt most nem arról van szó, hogy mennyire szereti –, aki képes 84 salátát megenni egy nap. Egyszerűen nincs rá idő, és 84 saláta akkora mennyiség, amit képtelenség elfogyasztani. Nincs rá kapacitása a testünknek, se a gyomrunkban, se a belünkben.

Nincs is rá szükség! 84 salátányi növény, zöldség, kalória óriási adag!

Egy kis játék kedvéért meséld el ezt a történetet bármelyik vegetáriánus vagy vegán étrendű ismerősödnek, de hagyd ki a kertészsaláta adatait, és kérdezd meg tőle, hogy szerinte hány saláta adja ki 4 Big Mac tápértékét?

Aztán mondd el neki az itt leírtakat. Biztos vagyok benne, hogy nagyot fog nevetni rajta, de aztán cserébe mindegyikük elmondja, hogy ha csak salátát ehetne egész nap, mennyire lenne szüksége. 

Egyébként ezzel az egész történettel kapcsolatban van egy gyanúm. 
Szerintem át akarnak verni bennünket.


@br@k@d@br@

Ha beírod az e-mail címed, többé nem kell figyelned mikor jelenik meg új írás.
Mindig benne lesz a postafiókodban.

Megosztás