szabadság #00024

A legtöbb embertől, ha megkérdezik mit jelent számára a szabadság, azt válaszolja: azt csinálok, amit akarok. Elmondom, nekem mit jelent ez a szó.

Idén kezdődött. Felkeltem egyik nap és azt mondtam, hogy nem akarom már azt, amiben vagyok. Nem érzem jól magam benne, egyáltalán nem támogat és szétszedi a napjaimat. Egy olyan dologról beszélek, mint mondjuk a kazánszerelő – mindegy mennyire vagy jó abban, amit csinálsz, de végül is mégis mindig csak akkor hívnak, ha baj van. Onnét pedig csak nullára lehet visszahozni a dolgot – azaz eddig működött, de elromlott, a kazánszerelő pedig jön és újra működőképessé teszi –, esély sincs, hogy átjárja a pozitívizmus, a siker. Ez tulajdonképpen a kösz-ez-a-dolgod kategória.

Úgy döntöttem befejezem életem azon szakaszát. Azóta máshogy élek, de nem azért, mert azt csinálok, amit akarok. Sőt! Azt vettem észre egy idő után, hogy haladok valami felé. Sokszor nem tudom pontosan mi ez a valami, de nincs is rá szükség. A szabadság számomra nyitottságot és megengedést jelent. Megengedem magamnak, hogy jól érezzem magam. Nyitok szívben olyan dolgokra, amik mellett eddig elmentem, vagy egyenesen kerültem azokat. Beleengedem magam helyzetekbe, megélem azokat, tapasztalatot szerzek róluk. Ezek a tapasztalatok a nyitottságnak köszönhetően még mélyebb átélést tesznek lehetővé, és ennek az átélésnek köszönhetően tudom, látom, érzem, mi a kapcsolatom ezekkel a dolgokkal.

Elkezdtem magamat megismerni, képes vagyok elhelyezni magam egyre több helyzetben. Megszűntek a gondolatokkal való harcok, az érzelmek által megbélyegzett időszakok, a korlátok közé szorított nézetek, a berögződések miatti megszokásokhoz való ragaszkodás. A világ legérdekesebb történése zajlik, elkezdtem felfedezni, megismerni magam. A valódi önmagamat.

Ezek a dolgok oda vezettek, hogy egyre többször megvalósíthatom az egyik, számomra kedves keleti mondást:

Ha éhes vagy egyél, ha álmos vagy aludj.

Megosztás