klasszikus zene #00070

Egy autó lehet oldtimer, egy film lehet régi, a bor lehet érett, a nagymama meg öreg. De a zene biztosan nem komoly, hanem klasszikus.

Vivaldi négy évszakából a nyár, Prokofjev Péter és a farkasa, vagy Beethoven 9. szimfóniájából a 4. tétel, Örömóda. Ha ezek valakinek komolyak, akkor szerintem még nem hallotta őket, hanem csak olvasott róla vagy mesélték neki. Vagy a Holdfény szonáta Debussy-től. Hát az valami gyönyörű! Még egy Chopin sem komoly, hanem nagyon mély, megható, és hát Bach utolérhetetlen zsenialitása, azok a fugák, ahogy egymást kergetve szaladgálnak!

Fogalmam sincs, honnét származik ez a kifejezés, ez a hülyeség, hogy komolyzene. Csak arra tudok gondolni, hogy valaki, aki nem szerette a klasszikus zenét, élete nyomorúságát ragasztotta rá. Nesze, most én is ráragasztom arra, aki ezt kitalálta: borzasztó vagy, egyenesen siralmas.

Minden a tudatunk kivetülése. Szemlélődjünk, figyeljünk arra mi történik a világban, és ha olyannal találkozunk, ami nem tetsző, nem passzol a környezetéhez, akkor kérdezzünk rá, járjunk utána, egyáltalán kérdőjelezzük meg, hogy az mi, és miért úgy van? Lehet, hogy találunk rá magyarázatot, és akkor tanulunk valami újat, de sok esetben derül ki, hogy fogalma sincs senkinek róla hogyan került oda, miért úgy nevezik.

Ráadásul itt van nekünk a kvantumelmélet. Minden csupán csak azon múlik, aki nézi az adott dolgot. Teljesen mást fogok látni ugyanabból a dologból én, és Te. Viszont ha már eleve megpecsételve indulunk valaminek – hát ez bizony komoly –, akkor biztosan csúfos lesz a végeredmény.
– Te figyelj, szereted a komolyzenét?
– Nem, mert komoly.
Aztán lehet, hogy még nem is hallgattál olyat.

Legyünk bátrak, és kezdeményezzünk, változtassunk! Ha úgysincs valaminek értelme, akkor miért úgy hívjuk, minek használjuk? Beszéljünk róla, indokoljuk meg, írjunk róla blogbejegyzést (ez itt az). Nem kell mindennek ugyanúgy meghalnia, ahogy megszületett, mert akkor egy dolog hiányozni a kettő közül: az Élet, azaz a fejlődés.

Összességében kijelenthető, hogy egy sötét, terhekkel teli időszakban születhetett a komolyzene kifejezés. Remélem kedves olvasó, túllépve ezen, mostantól Te is klasszikus zenének hívod, és másoknak is felhívod a figyelmét rá, kijavítod őket.

Megosztás